Divadla z eska, Nmecka a Polska vytvo spolen inscenace

Datum: 10.10.2016

Dvě inscenace německých autorů a jedno koprodukční představení vzniknou v rámci spolupráce divadel z příhraničí Česka, Německa a Polska. Na projekt za 4,3 milionu korun se podařilo získat evropskou dotaci. Na české straně se do něj zapojí liberecké divadlo F. X. Šaldy. Řekla to ředitelka divadla Jarmila Levko.

Není to poprvé, co budou spolu divadla v Trojmezí spolupracovat. Před několika lety v rámci projektu J-O-Š vznikla hra Cudownie, Wundervoll, Úžasný. Podílela se na ní tři divadla - německé divadlo Gerharta-Haumptmanna Görlitz-Zittau, liberecké F. X. Šaldy a polské Teatr im. Cypriana Kamila Norwida Jelenia Góra. Absurdní komedii napsali autoři ze všech tří zemí. Její děj byl zasazený na autobusovou zastávku uprostřed Neznáma, kde se setkalo šest neznámých lidí čekajících na zásilku a hovořících třemi různými jazyky - polsky, německy, česky.

Stejná divadla se mají zapojit i tentokrát. Žádost o dotaci se sice podávala v česko-saském programu, s polskou účastí se přesto počítá.

"Zatím to ale není jisté, protože vedení v polském divadle se změnilo. Bude se o tom s nimi teprve jednat," uvedla ředitelka libereckého divadla.

Realizace projektu je plánovaná na tři roky, vznik několika představení je jednou z jeho částí. "Budou zpracovány vícejazyčné marketingové materiály a uspořádány tři workshopy zaměřené na děti a mládež s rozmanitou nabídkou divadelní pedagogiky," dodala Levko. Liberecké divadlo se na projektu bude podílet bezmála 230 tisíc korun.

http://www.tyden.cz/rubriky/kultura/di...vytvori-spolecne-inscenace_400963.html

tisk