Krtk akutality ze Saska 6.-7.10.2011

Datum: 07.10.2011

7.10. Saské bezpečnostní fórum (Drážďany)
Fórum se uskuteční dne 07.10.2011 na ministerstvu vnitra. Formou otevřené diskuse by mělo pomoci při výměně zkušeností mezi odborníky, občany, zájmovými skupinami, profesními sdruženími a policií. Fórum zahájí rozhovor o bezpečnosti v příhraničním regionu se zástupci Společenství KfZ-Hanwerks Oberlausitz. Kriminalita související s hraničním regionem zůstává významnou výzvou. Ministr vnitra Marek Ulbig uvedl: „Zejména ve východním Sasku jsme v posledních letech reagovali cílenými policejními opatřeními a zvýšením přítomnosti policie v oblasti kriminality. I v budoucnu se saská policie prioritně zaměří na oblasti se zvýšenou kriminalitou a proto vzniká toto „Saské bezpečnostní fórum".

7.10. Setkání v rámci hospodářské spolupráce v Jeleniej Gorze
Dne 10. listopadu pozvala Krkonošská agentura pro regionální rozvoj s.r.o. v Jeleniej Gorze podnikatele z regionu na 18. Polsko-německo-české kooperační fórum. Fórum nabídne kontakty na firmy v oblasti strojírenství a elektro-inženýrství, životního prostředí, kovoprůmyslu, stavebnictví a výroby z plastů. Přihlásit se lze do 15. října.
www.karr.pl

6.10. Bílá borovice změnila lesy v Sasku
Od roku 1991 až dosud bylo v saských státních lesích vysazeno na ploše 2.800 ha již asi 8 milionů mladých bílých borovic. Ta je základní součástí konverze lesů v Sasku. Bílé borovice byly vysazeny především v nadmořských výškách mezi 400 a 750 metry. V letošním roce k nim ve státních lesích přibylo na 237 akrech 700.000. V 17. století byla každým třetím stromem v saských horských nízkých polohách bílá borovice. Oxid siřičitý, holoseče a četné okusy stromů lesní zvěří extrémně snížily stavy zásob již na počátku 19. století. Vlastnosti jedle splňují očekávané budoucí klimatické podmínky. Její kořeny umožní stabilizaci lesní půdy a její kořenová zóna umožní průsak dešťové vody lépe než například smrk, což zvýší ochranu před povodněmi. Lesníci si cení její relativně vysoké snášenlivosti sucha v případě klesajících letních srážek, stejně jako jejího růstu a vlastností dřeva. Tento program cíleného pěstování umožnil od roku 1991 výsadbu bílé borovice na cca 250 akrech za rok.

6.10. Výzva pro zjednodušení podmínek EU-financování
Saský ministr pro Evropu Dr. Jürgen Martens nedávno konzultoval s vedoucími odborníky z Evropské komise, Federálního ministerstva hospodářství a technologie a Evropského parlamentu mimo jiné zjednodušení podmínek financování EU. Ministr pro Evropu Dr. Martens: „Jednání dnes ukázala, že Evropská komise si je vědoma tohoto problému. Nemá smysl, že v průměrné žádosti - bez ohledu na výši požadovaných dotačních finančních prostředků - musí být vyplněno 15 stran formuláře, v mnoha případech ještě mnohem více. Dále pak náležité ověřování, které je prováděno četnými institucemi včetně naší správy, pak váže mnoho našich administrativních pracovníků a materiální zdroje. To by mělo být v rámci nového financování (I) odstraněno tak, aby byl skutečný účel podpory, tj. posílení konkurenceschopnosti regionů, ještě lépe dosažen".

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk