Krtk aktuality ze Saska

Datum: 06.09.2011

6.9. Dotace na čištění odpadních vod pro 500.000 obyvatel (Sasko)
Saská rozvojová banka (SAB) mohla od počátku roku pro 168 komunálních provozovatelů čističek odpadních vod schválit půjčky se sníženou úrokovou sazbou v celkové hodnotě 31 mil. EUR. Kromě toho byly vyplaceny přímé dotace za téměř 5 mil. EUR. Od roku 2008 tak bylo podpořeno celkem 342 projektů komunálních provozovatelů čističek odpadních vod ve výši 54 miliónů EUR v půjčkách a 9,7 milionů EUR v grantech. Ale také soukromí vlastníci pozemků přijali dotační program dobře. V srpnu vystačila SAB dotace pro 15.000 čističek odpadních vod. Likvidace odpadních vod dvanácti procenty obyvatelstva (500.000 obyvatel) však ještě neodpovídá aktuálnímu stavu techniky. Drtivá většina obyvatelstva stále čistí odpadní vodu v decentralizovaných zařízeních.

6.9. Slavnost po dokončení hrubé stavby nové psychiatrické polikliniky ve Weißwasser (okres Görlitz)
Pro stavbu nové budovy nedaleko okresní nemocnice ve Weißwasser byly přikoupeny městské pozemky. Postavena byla dvoupatrová budova (cca 1.000 m 2 užitné plochy), kde bude v přízemí umístěna dětská a dorostová psychiatrie (10 míst) a v patře psychiatrie pro dospělé (20 míst). Navržené vnitřní prostory zajistí krátké vzdálenosti, hodně světla a široké koridory. Kromě toho dřevěné obložení a zelená střecha obstarají přirozený vzhled. Stát Sasko do výstavby investuje přibližně 3,9 mil. EUR.

6.9. Německo-polská mediální soutěž „Sousedé - partneři - přátelé" (Zgorzelec)
Vítězové přeshraniční mediální soutěže, která se konala od března do června, budou vyhlášeni v pátek v Domě kultury. Do soutěže mohli studenti z Německa a Polska zaslat příspěvky na téma „Německo-polské sousedství".

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk