Krtk aktuality ze Saska 4.-5.10.2011

Datum: 05.10.2011

4.10. Obyvatelé Bischofswerdy se mají sami rozhodnout (okres Bautzen)
O zřízení parkoviště na nezastavěném městském pozemku by měli obyvatelé města sami rozhodnout formou referenda. Iniciátoři probíhajícího referenda již sesbírali téměř 1.200 potřebných podpisů.

4.10. Nové bioplynové zařízení v Beiersdorfu (okres Görlitz/Oberland)
Ve třech nádržích na bioplyn má být v budoucnu ročně vyrobeno až tři miliony kilowatthodin energie a čtyř milionů kilowatthodin tepla. To se rovná energetické hodnotě 700.000 litrů topného oleje. Zařízení bylo vybudováno za půl roku.

5.10. Díra ve financích okresu Bautzen
Okres Bautzen očekává v rámci provozního rozpočtu pro rok 2011 rozdíl ve výši 2,7 milionu EUR. Ten vznikl především na základě vysokých výdajů na pomoc mládeži a dotací na autobusovou dopravu. Kromě toho klesl i příjem z okresního poplatku a podobně i zisk u městem zřízených firem.

5.10. Diskuse v Neukirchu (okres Bautzen)
Přírodovědné centrum „Oberlausitzer Bergland" v Neukirchu v současné době organizuje několik panelových diskusí o vztazích mezi Němci, Lužickými Srby a Čechy. V listopadu je naplánována diskuse u kulatého stolu s Bernardem Zieschem, generálním ředitelem Domowiny (Asociace Lužických Srbů).

5.10. Lužickosrbské výstava z Bautzen bude putovat
Stejnojmenná výstava Lužickosrbského muzea v Budyšíně o ženách v lužickosrbských krojích vyráží na turné. První zastávka bude od 2. listopadu v Opole v Polsku. Pak se výstava přesune do Městského muzea v České Lípě v České republice a později do Muzea žen v Bonnu. O fotografie žen, které nosí kroje každý den, mají také zájem potomci Lužických Srbů v USA. Rádi by výstavu představili v Texasu.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk