Krtk aktuality ze Saska

Datum: 05.09.2011

5.9. Zájmové sdružení „Nejkrásnější vesnice v Sasku"
Deset saských vesnic s obzvláště cennými a zachovalými budovami a strukturou osídlení se dne 24. srpna sloučilo v rámci zájmového sdružení „Nejkrásnější vesnice v Sasku". Patří mezi ně například Hinterhermsdorf v Saském Švýcarsku nebo Obercunnersdorf v oblasti s podstávkovými domy. Pod záštitou Landesvereins Sächsischer Heimatschutz e.V. (Saské zemské sdružení ochrany domova) chce nové sdružení podpořit zájem o zachování, současné využití a další rozvoj venkovského architektonického dědictví. Sdružení „Nejkrásnější vesnice v Sasku" tak navázalo na ideu, která byla s velkým úspěchem implementována ve Francii již před téměř 30 lety. Sdružení „Nejkrásnější vesnice Francie" (Les Plus Beaux Villages de France) se tak stalo počátkem trvale rostoucí mezinárodní sítě podobně smýšlejících organizací obcí.

5.9. Setkání seniorů v Bautzen
Sdružení seniorů z Bautzen od středy do pátku přivítá asi 40 hostů z partnerského města Jablonec. Důvodem je první německo-český den senior. Myšlenka se zrodila v roce 1999 během návštěvy v Jablonci, kde se každý rok koná týden seniorů.

5.9. Jubilum zahrady pro nevidomé v Radebergu (okres Bautzen)
Prozatím jediná zahrada pro nevidomé v Německu slaví patnácté výročí svého vzniku. V roce 1996 založená Botanická zahrada byla navržena tak, aby slepí a hlucho-slepí vše poznali bez doprovodné osoby, ohmatali si rostliny a cítili jejich vůni.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk