Krtk aktuality ze Saska 1.-4.11.2011

Datum: 04.11.2011

4.11. Jednání saských hudebních škol v Görlitz
Dne 4.11. se v Görlitz uskutečnilo setkání 25 ředitelů saských městských hudebních škol. Jednalo se o podpoře talentovaných studentů hudby a jednotném zkušebním postupu hudebních škol v Sasku. Dalším tématem byly federální vládou stanovené tzv. vzdělávací balíčky pro děti.

4.11. Nové parkoviště v rámci EU-projektu Nového Boru a Oybinu
V Lückendorfu bylo pro turisty otevřeno nové parkoviště s 36 parkovacími místy, dvěma místy pro postižené a třemi pro autobusy. Parkoviště je součástí projektu „Cesty k sousedům" mezi Oybinem a partnerským městem Novým Borem a je financován z prostředků EU v rámci programu Cíl 3.

4.11. Desáté výročí vzniku sdružení měst Hrádku n. N., Bogatynie a Zittau
Již 10 let spolupracují tři města z České republiky, Polska a Německa pod názvem „Malý trojúhelník". Spolupráce mezi samosprávnými orgány všech tří sousedních měst Hrádku n. N., Bogatynia a Zittau začala v r. 1990 a v roce 2001 ještě více zintenzívnila díky vzniku společného plánu rozvoje. Těžištěm spolupráce mezi těmito třemi městy je také přeshraniční spolupráce dětí a mládeže.

3.11. Demolice mostů v Zittau
Saský ministr životního prostředí Frank Kupfer dne 2. listopadu spolu s Dolnoslezským wojwodou Aleksandrem Skorupou a primátorem města Žitavy Arndem Voigtem symbolicky zahájili demolici mostu Reißigmühle / Porajów a hraničního mostu v Drausendorfu. „Nevyužívané hraniční mosty jsou významným rizikem při povodních, mohou bránit průtoku vody. Voda, která by mohla bez mostů protéct, se přehradí a tak způsobí ještě větší škody", uvedl ministr Kupfer. „V tomto trojzemí je pro nás přeshraniční spolupráce se sousedními zeměmi samozřejmě velmi důležitá", zdůraznil Kupfer. Proto se na podzim uskutečnila první tři společná školení pro polské a německé pracovníky vodních hrází. Kromě toho se na internetu rozšířila nabídka informací Státního centra pro povodně o srážkách a povodňové informace ze sousedních zemí, nové povodňové hladinoměry jsou testovány a další spolupráce s polskou a českou povodňovou centrálou je rozpracována. V návaznosti na předchozí opatření na ochranu před povodněmi na Mandau a Nise, kdy jen v oblasti města Zittau bylo investováno 6,7 milionu EUR, Svobodný stát Sasko nyní investuje do demolice dvou nevyužitých mostů celkem 590.000 EUR. Kromě mostů zmizí i zloději často používané pašerácké stezky.

3.11. Protesty proti plánovanému domu pro žadatele o azyl (Zittau)
Obyvatelé protestovali proti plánovanému zřízení domu pro žadatele o azyl v Zittau, okresnímu radovi Berndu Langemu předali podpisové listy.

2.11. Lososí program je více než deset let úspěšný
Velký počet lososů nalezl v roce 2011 asi po třech letech v severním Atlantiku nebo v Severním moři cestu zpět k výtěrovým vodám v Sasku. Od roku 1995 se v rámci saského lososího programu každý rok budují rybí/lososí přechody na saských vodních tocích. Svobodný stát Sasko ročně investuje 50.000 EUR do opětovné migrace/usazování se již téměř vymizelého druhu v rámci labského vodního systému. Přirozená reprodukce lososa je pro jejich existenci stále ještě nedostatečná. Z tohoto důvodu Úřad pro rybolov/Rybářský úřad podporuje rozvoj populace, mezi které patří odlov navracejících se lososů, jež vytřou a uměle odchovají. Podpořit je má také 400 000 lososích jiker ze Švédska ve pstruzím a lososím chovu Ermisch v Langburkersdorfu (okres Neustadt). Losos je ukazatelem kontinuity a kvality vody řek a potoků.

2.11. Úbytek včel v Neustadtu a okolí (okres Saské Švýcarsko)
Podle prohlášení předsedy asociace včelařů je pokles včelí populace v Neustadtu a okolí politováníhodný. Příčinou je zemědělskou činností poškozená půda, kterou způsobil v létě prováděný postřik insekticidy. Včelami sbíraný otrávený pyl zabránil odchovu mladých včel, které ho nebyly schopné spolknout.

2.11. Nová magnetická rezonance v nemocnici v Zittau
Nemocnice v Zittau nyní disponuje magnetickou rezonancí. Přístroj je používán oddělením radiologie při ambulantních vyšetřeních. Personál pro provoz tohoto zařízení nedávno proškolila pracovnice výrobce Toshiba.

1.11. Ukončení 3. Národní výstavy v Görlitz
Minulý víkend skončila 3. Národní výstava v Görlitz a zároveň i její doprovodný program. Pro děti a mládež se v rámci tzv. Junior Campus uskutečnilo téměř 300 pracovních setkání na téma divadlo, umění a média s ohledem na saský učební plán. Od zahájeni výstavy dne 21. května ji navštívilo téměř 700 školních tříd z Německa včetně více než 30 tříd z Polska a České republiky. Více než 1500 saských, polských a českých učitelů se zúčastnilo dalšího vzdělávání v rámci Národní výstavy. Při návštěvě organizátora konference ve Wroclawi bylo o Národní výstavě informováno 600 polských ředitelů škol. K úspěchu vzdělávacího programu a předávání zkušeností významně napomohlo použití Via Mobilu tzv. pojízdného velvyslance Národní výstavy. Via Mobil navštívil od začátku roku více než 30 saských, polských a českých škol a tím i přispěl k přípravě programu Národní výstavy. Všestranný, většinou bezplatný doprovodný program Národní výstavy s více než 200 akcemi využilo více než 4.000 návštěvníků.

1.11. Rozšíření elektronických právních úkonů v rámci soudních pravomocí (Sasko)
Po úspěšném zavedení elektronických právních úkonů u Saského zemského sociálního soudu a Sociálního soudu v Drážďanech se od 1. září 2011 otevřel také u Vyššího krajského soudu elektronický přístup k obecně pravomocným úkonům. Do konce roku 2012 by mělo být možné podávat stížnosti a žádosti v elektronické podobě u všech soudů s obecnou jurisdikcí v Sasku. Elektronické právní úkony znamenají bezpečnou a právně závaznou elektronickou výměnu dokumentů s justicí a měly by postupně nahradit stávající papírovou komunikaci.

1.11. Nový solární park v Großharthau (u Bischofswerdy v okrese Bautzen)
Na jaro 2012 je Großharthau plánována výstavba nového solárního parku. Do fotovoltaického zařízení bude investováno 3,5 milionu EUR. Na bývalé skládce vybudované zařízení bude vyrábět 1,4 milionu kWh ročně a pokryje spotřebu zhruba 400 domácností.

Zprávy byly dodány od společnosti Medientraktor e.V. v rámci projektu "Co nového u sousedů".

- - -

tisk