EUREX-kolstv v Jelen Hoe

Datum: 03.03.2012

Jednání pracovní skupiny EUREX-Školství se konalo dne 19.1.2012 v DODN v Jelení Hoře. Jednání předsedal Jarosław Majski (DODN). Předseda zrušil plánovaný program setkání. První dva body nemohly být uskutečněny z důvodu neúčasti zástupců německé a české strany (přijetí zprávy z předchozího zasedání a plán práce na rok 2012).
Přítomní se zabývali projektem \"Euroregionální kongres vzdělávání\", jehož zámšr vznikl na posledním setkání pracovní skupiny v Liberci. Záměr by mohl být realizován z Fondu malých projektů. Za polskou stranu by mohl být LP Úřad města a partnerem na německé straně Agentura Pontes.
Kongres se bude skládat ze 3 částí: kongresové, vlastivědné a propagační. Třídenní kongres se bude konat v Jelení Hoře. Zúčastnilo by se ho 30 učitelů němčiny s úrovní vzdělání odpovídající polské základní škole a gymnazia a 70 učitelů z okresu a města Jelenia Góra. Cílem kongresu je vypracovat společné stanovisko o společných specifických dovednostech žáků, kteří ukončují základní školy a gymnázia v ERN, týkající se historie, kultury, znalosti jazyků sousedů. V době kongresu by se uskutečnily diskuse, přednášky, tématické relace s moderátory, s účastníky projektu by proběhl panelový workshop. Téma by bylo hledat odpovědi na otázku \"Jaké jsou klíčové schopnosti, které potřebuje absolvent škol v Euroregionu Nisa?\"
Důležitou součástí kongresu by byla burza partnerství se zahraničním vzděláváním, školními institucemi, nadacemi, sdruženími a dalšími subjekty působícími v oblasti vzdělávání na obou stranách hranice. Hlavním cílem tohoto segmentu v rámci kongresu by bylo obnovení nebo vytvoření spolupráce mezi přítomnými na zasedání smluvních stran, získání informací o možnostech pro podávání žádostí do vzdělávacích programů okresů Grodzki a Ziemski.
Cílem projektu v části vzdělávací turistiky by bylo seznámit účastníky s turistickou nabídkou a památkami j Jeleniej Górze a okolí. Pro účastníky tematických jednáních, uskutečněných během kongresu, by se měla připravit exkurze po Jeleniej Górze a údolí paláců a zahrad. O projektu by byly informovány místní a regionální sdělovací prostředky na obou stranách hranice.
Důvodem, pro který je určen k realizaci projekt EKE, je otevření německého pracovního trhu, který přináší řadu problémů. Příležitost pracovat v zahraničí - vedle spokojenosti však přináší také strach vzhledem k nedostatku znalostí jazyka, kultury a tradic, dějin sousední země. Role vzdělání na obou stranách Lužické Nisy je takovou přípravou absolventů škol, že některé z těchto obav jsou správné. Je známo, že v obou zemích definovali národní, nebo v případě Německa okresní úřady, dokumenty určující formy vzdělání v dané zemi. V Polsku je dokument základnou použitou ve všech vzdělávacích insititucích. Takové místo, jako ERN, však vyžaduje od svých lidí další dovednosti jako je komunikace, kulturní a historické znalosti. Ty jsou nezbytně nutné pro výměnu informací a zkušeností v oblasti vzdělávání na obou stranách polsko-německé hranice. Euroregionální kongres vzdělávání poslouží ke sjednocení obsahu vzdělávání v interkulturnosti, historie a komunikace a měl by se pokusit dát odpověď na otázku klíčových kompetencí pro postgraduální studium v ERN.

Během kongresu by se měly rozvíjet společné vlastnosti a dovednosti klíčových absolventů škol zužovat (základních a gymnázií) v ERN by se měly přibližovat.
Dalším problémem, který lze částečně řešit v rámci projektu, je nedostatečná nebo neexistující partnerská spolupráce mezi polskými a německými školami a dalšími institucemi v ERN. Na území města Jelenia Góra je velmi nízká spolupráce v oblasti vzdělávání s partnery z Německa. Z důvodu k nízké aktivity nejsou dostatečně využívány dotační zdroje EU pro tuto oblast. To by měla změnit burza partnerství, která by umožnila další navázání efektivních kontaktů, častější organizování vzdělávacích a integračních setkání mezi institucemi, výměny skupin mladých lidí, a vytvoření kalendáře různých vzdělávacích akcí a díky němu umožnit účast zástupců obou národů. V důsledku rozšíření, větší integrace a umocňování komunikace a mezikulturní stránky. Pracovní skupiny působící v ERN, zejména v oblastech blízkých vzdělávání, by měly příležitost k aktivaci vlastní činnosti a vybízet ostatní k účinné spolupráci.

V době prezentace se rozvinula diskuse. Zygmunt Korzeniewski a Dr. Miroslaw Zdulski poznamenali, že v návrhu projektu nejsou jasně definované cíle. Zygmunt Korzeniewski dodal, že město chce realizovat projekt, kde překrývají autorské myšlenky; vztahy mezi třemi sousedními zeměmi, interkulturní komunikace. Catherine Baeck-Kaminska řekla, že myšlenka je zajímavá, zejména že by součásti Kongresu vzdělávacích projektů souvisejících s kulturou, historií a ERN, byly povinně zavedeny do polských škol, a výsledkem by bylo uspokojivé v propagace Jeleniogórskieho okresu. Jacek Jakubiec uvedl, že by se mělo najít řešení, nikoli omezení přístupu k projektu jiných okresů než je Jelenia Góra, jelikož u polské části ERN se jedná o větší území. Pavel Branda se bude snažit získat podporu Libereckého kraje, aby vznikl zrcadlový polsko-český projekt.

tisk