MEMORANDUM 20.let Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

Datum: 01.12.2011

- - -MEMORANDUM
účastníků konference, konané u příležitosti 20.letého výročí založení Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa

My zástupci české, německé a polské územní samosprávy a dalších subjektů různých oblastí veřejného života, kteří jsme se dne 1. prosince 2011 sešli v Jelení Hoře, jsouce přesvědčeni, že se první přeshraniční společenství na území střední a východní Evropy založené dne 21. ledna 1991 v Žitavě - Euroregion Neisse-Nisa-Nysa, stalo naším velkým společným úspěchem, tímto navrhujeme následující:

(1) Vyjádřit uznání všem těm, kteří tehdy, v dobách historických změn v Evropě, projevili svou odvahu, vůli a odhodlání a iniciovali a následně uvedli v život tuto jedinečnou iniciativu.
(2) Zvláštní poděkování patří politikům, kteří poskytly této iniciativě svou záštitu, bývalým prezidentům našich tří zemí - panu Václavu Havlovi, panu Richradu von Weizsäckerovi a panu Lechu Wałęsovi.

Zároveň potvrzujeme naši rozhodnou vůli pokračovat ve spolupráci a udělat vše, co je v našich silách, aby výsledky naší snahy stále více prospívaly obyvatelům Euroregionu Neisse -Nisa-Nysa.

Dvacet let spolupráce představuje i cenné zdroje zkušeností. Ty jsme získali v nejrůznějších oblastech a tématech na nejrůznějších úrovních jak oficiálních, tak i pracovních kontaktů.

I přes převážně pozitivní výsledky, které nás naplňují uspokojením, se rovněž objevily větší i menší neúspěchy a zklamání. To se někdy týká i pilotních iniciativ, které ze své povahy mají „zkušební" charakter.

V tomto kontextu je nutno zdůraznit, že uplynulé dvacetiletí přineslo ve sjednocené Evropě a v každé z našich tří zemí rychlé procesy změn. Euroregion Neisse-Nisa-Nysa významně přispěl k tomu, že tyto změny jsou na jeho území velmi pozitivní.

Je nutno připomenout, že hlavním důvodem pro navázání přeshraničních kontaktů byl katastrofální stav životního prostředí na periferiích tehdejších komunistických států - NDR, Československa a Polské lidové republiky.

Přívlastek „Černý trojúhelník", který se pro označení této oblasti dříve používal, dnes upadl prakticky v zapomnění.

Euroregion se stal pomocnou hnací silou při přípravě zdejší společnosti na radikální změny v souvislosti se vstupem Česka a Polska do Evropské unie a přistoupením těchto zemí k Schengenské dohodě. To bylo důležité i pro ostatní pohraniční oblasti našich zemí, ve kterých zkušenosti z našeho Euroregionu sloužily jako inspirace a užitečný zdroj znalostí při vytváření dalších euroregionálních společenství.

Když se dnes ohlédneme na uplynulých dvacet let zkušeností Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa, pak můžeme s plným právem konstatovat následující:
(1) Hlavní principy, které byly základem pro založení euroregionu, byly v praxi potvrzeny.
(2) V žádném případě se nepotvrdily počáteční obavy, že euroregion představuje ohrožení státních zájmů či dokonce samotného postavení některého státu.
(3) Naopak, stále více se ukazuje, že díky koordinaci našich snah a harmonizaci našich potenciálů, jsme v mnoha oblastech schopni řešit společné problémy efektivněji a využít naše společné výhody a rozvojové příležitosti lépe, nežli každý sám.
(4) Strategické cíle a nejdůležitější směry spolupráce, načrtnuté v Memorandu ze zakládající konference, která se ve dnech 23. až 25. května 1991 konala v Žitavě, byly realizovány důsledně a v převážné míře s dobrým výsledkem, což dokládají zprávy ze 16 trilaterálních odborných skupin.

Na základě naší vůle stanovit aktivitám Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa směr pro následující desetiletí, považujeme za nutné:

(1) Po důkladné interní diskusi nad novou vizí a směry dalšího rozvoje reformovat statutární orgány a skupiny expertů Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa do konce roku 2012. Přitom mají být zohledněny výhody multikulturní oblasti a úkol realizace těchto vizí v období let 2014 - 2020.
(2) Současně musí pokračovat práce na přípravě Strategie rozvoje Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa a následně Akčního plánu s klíčovými úkoly v jednotlivých oblastech působnosti odborných pracovních skupin. Tyto práce musí být dokončené nejpozději do konce roku 2013. Za podklad pro další práci jsou uznány návrhy představené českou stranou.
(3) Pro hlubší spolupráci v letech 2014-2020 by měla být zvážena možnost založení společného přeshraničního právního subjektu.

Toto Memorandum bylo vypracováno ve třech jazykově stejně platných verzích. Každá verze byla připravena pro každou stranu a jménem účastníků konference podepsána následujícími zástupci:

Martin PŮTA, předseda Euroregionu Nisa

Piotr ROMAN, předseda Stowarzyszenie Gmin Polskich EUROREGIONU NYSA

Bernd LANGE, předseda EUROREGIN NEISSE, e.V.

 1.12.2011, Jelení Hora

tisk