Slavnostn kest knihy

Datum: 01.11.2011

- - -V pondělí 31.října 2011 od 14 hod se ve velkém sále Krajské vědecké knihovny v Liberci konal slavnostní křest knihy "Zapomenutá velikonoční vajíčka" v rámci česko-saského projektu "Lidové zvyky v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa - kniha pro děti: Zapomentuá velikonoční vajíčka." Akce se zúčastnila téměř stovka návštěvníků z české, německé i polské části Euroregionu. Šlo především o rodiny s dětmi, členy partnerských organizací, spisovatele a další aktéry, kteří se na projektu podíleli. Po úvodním přivitání a představení hostů i projektu vystoupili žáci souboru Lidová muzika (ZŠ a ZUŠ Jabloňová) s veselými národními písněmi. K samotnému křtu knížky pak byli přizváni zástupci za město Liberec, za Krajský úřad Libereckého kraje a za Euroregion Nisa. Následně byli vyhlášeni vítězi výtvarné soutěže, jejichž ilustrace byly pak použity v publikaci. Na závěr si posluchači vyslechli několik krátkých ukázek z nové knížky a zájemci se mohli též zúčastnit prohlídky knihovny či krátké organizované procházky po městě.

Knížka, která je výstupem projektu, obsahuje povídky o lidových zvycích a je psaná českými, německými, polskými a lužickosrbskými spisovateli. Každá povídka je doprovozena jednou dětskou ilustrací. Knížky byly vydány ve čtyřech jazykových mutacích, aby byly přínosné a srozumitelné pro všechny obyvatele Euroregionu Nisa. Povedená publikace má přiblížit všem obyvatelům zvyky a život našich sousedů a má potenciál zlepšit porozumění a vztahy v naší společné příhraniční oblasti.

- - -

Publikace "Zapomenutá velikonoční vajíčka" vznikla v projetku "Lidové zvyky v Euroregionu Neisse-Nisa-Nysa - kniha pro děti: Zapomenutá velikonoční vajíčka", reg. číslo: 0567.00/210411/CZ.4/1/03, který byl podpořen v rámci Fondu malých projektů Cíl 3 v letech 2007-2013 ČR-Sasko prostřednictvím Euroregionu Nisa částkou téměř 160 tis Kč.

- - -

tisk