EUREX Peshranin krizov zen v Kamenzi

Datum: 01.07.2013

Členové EUREX Přeshraniční krizové řízení se sešli v saském Kamenzi dne 12. 6. 2013.

Jednání pracovní komise zahájil její předseda Mgr. Broulík a přivítal zúčastněné. Na úvod projevil lítost nad neúčastí polské strany, která se omluvila z důvodu povodní. Současně konstatoval, že na německé i české straně je účast téměř stoprocentní, i když i v Sasku je také vyhlášena povodňová pohotovost a na území Libereckého kraje je dokonce vyhlášen „nouzový stav\" Vládou ČR. Jednání proběhlo v pracovním duch a bylo věnováno především stávajícím Evropským projektům i novému plánovacímu období 2014 - 2020 Evropských projektů.

Předseda komise zúčastněné informoval o dopoledním jednání, kde byl projednáván probíhající projekt mezi Libereckým krajem a okresy Budyšín a Zhořelec. Německá strana informovala o dalších projektech, které v současnosti probíhají nebo končí na německé straně. Jednalo se především o vybavení pro hasiče. V současné době končí i významný projekt MOBIKAT, který administroval Ústecký kraj se svými německými partnery. Německá strana také informovala, že se uskutečnilo jednání ve Zhořelci k rámcové dohodě mezi zdravotnickými záchrannými službami.

MUDr. Wachsmuth informoval účastníky o Rámcové dohodě mezi SRN a ČR 

o přeshraniční spolupráci o oblasti zdravotnických záchranných služeb, která stanovuje možnost zásahu na obou stranách hranic, uznává vzdělání záchranářů, vybavení sanitních vozů, umožňuje přejezd hranice bez dokladů.
Vyzvedl základní problémy, které je nutné řešit a to:
- Rozsah zásahů - transport do místa bydliště, pomoc v případě nouze,
mimořádných událostí, pomoc v případě nepokrytí vlastního území
- Rozsah působnosti - ERN
- Určení výjezdových skupin
- Cílová zdravotnická zařízení a jejich vybavení
- Úhrada nákladů
- Spojení a určení operačních středisek
Konstatoval, že je nutné dosáhnout výjimky ze smlouvy o mimořádných událostech z hlediska operačního řízení. Dále požádal Německou stranu o posílení skupiny EUREX, nejen z okresních úřadů, ale též z OS, eventuálně provozovatelů - tato skupina bude základnou tvorby dohody, jak dohodl s hejtmanem LK, který toto podpoří i při jednání s landráty.

 

 

 

 

tisk