Na cyklostezky pod horami dá Evropská unie 75 milionů

26.04.2018 Tisknout

Cyklostezka z Liberce do Jablonce, opravená lesní cesta kolem Hamrštejna nebo nový most u Chrastavy se zrodí do roku 2021 díky projektu Kolem kolem Jizerek. Na nové cyklostezky nebo na rekonstrukci starých půjde v českém a polském pohraničí 3,6 milionu eur – v přepočtu více než 90 milionů korun.
„Vznikne okruh dlouhý dvě stě dvacet kilometrů. Nové nebo rekonstruované cyklostezky tvoří osmdesát dva kilometrů,“ řekl jednatel Euroregionu Nisa Jaroslav Zámečník. „Většina nových a rekonstruovaných cyklostezek přibyde do roku 2021 v Polsku, ale zhruba dvacet kilometrů vznikne na Liberecku a Jablonecku.“ Na česko-polský projekt věnuje Evropská unie 75 milionů korun. Lídrem projektu se stal Euroregion Nisa a zapojily se do něj města, obce, Liberecký kraj, polský okres Lubaň a Lesy České republiky.
„Do projektu patří také dva kilometry dlouhá cyklostezka mezi Chrastavou a Bílým Kostelem. Je již hotová a slavnostně se otevře letos na jaře,“ dodal Zámečník. „Nejdelší úsek z nových cyklostezek na českém území vznikne v Jablonci nad Nisou. Bude dlouhý přes osm a půl kilometru. Začne v Proseči a přes město povede do Lučan nad Nisou. Ve Vratislavicích vyroste cyklostezka dlouhá více než pět kilometrů.“
Dvěstědvacetikilometrový okruh protne Smržovku, Jablonec, Liberec, Chrastavu a Hrádek nad Nisou. Přes polskou Bogatyni se dostane do Frýdlantu. Odtud se vrátí do Polska, tam těsně mine jezero Niedow, zamíří k Lubani a přes Mirsk a Svěradův Zdroj doputuje do české části Jizerských hor.
„Okruh zavede cyklisty k významným historickým památkám a do míst s krásnou přírodou,“ upozornil Zámečník. „Předpokládáme, že nové cyklostezky zvýší zájem o dosud opomíjené podhůří Jizerských hor, kde se nacházejí prameny řek, zříceniny hradů nebo zámky. Projekt Kolem kolem Jizerek pomůže majitelům hotelů, penzionů, restaurací a dalším podnikatelům, kteří žijí z cestovního ruchu.“
Nové cyklostezky vzniknou také na cestě z Liberce do Hrádku nad Nisou a saské Žitavy, odkud se dá na kole bez problémů došlapat až k Baltskému moři.
Při jízdě z Liberce do Hrádku však musí zatím cyklisté využívat i komunikace, kde je ohrožují auta. Jiří Rutkovský, místopředseda spolku Cyklisté Liberecka, považuje za nebezpečnou silnici z Bílého Kostela do Hrádku. „Je na ní docela hodně nehod. Auta tam smí jezdit devadesátkou a na nezpevněných krajnicích hrozí cyklistům pády,“ vysvětlil Rutkovský. V projektu Kolem kolem Jizerek je však již připravená cyklostezka vedaná loukami a lesem z Bílého Kostela do Chotyně. „Z Chotyně už mohou cyklisté dojet bezpečně až do Hrádku nad Nisou,“ uvedl Ondřej Havlíček, projektový manažer Euroregionu Nisa.
Projekt pomůže rovněž lesní cestě z Machnína přes Hamrštejn do Chrastavy – Andělské hory. Jsou v ní prohlubně a v prudkém sjezdu k Nise z ní vyčnívají kameny. Cestu vlastní Lesy České republiky a na její vylepšení obdrží dotaci více než tři miliony korun.
Před Andělskou horou kodrcají zatím kola po zašlém kovovém mostě. Město Chrastava využije na výstavbu nového mostu právě dotaci z Evropské unie.
Za Hrádkem nad Nisou se kvůli cyklostezce otevře nový hraniční přechod. „Projekt Kolem kolem Jizerek by měl přivést české cyklisty do chudých obcí v polském pohraničí a pomoci jim k rozvoji,“ prohlásil Havlíček. Poznamenal, že projekt vymyslela Iveta Moravcová, cyklokoordinátorka z Krajského úřadu v Liberci. Na obsáhlé žádosti o dotaci z Evropské unie pracovalo přes sto lidí. „Uspěli jsme ve velké konkurenci, z padesáti česko-polských projektů podpořila unie jen dvanáct,“ konstatoval Zámečník.

Zpět na seznam zpráv